Hoe vervang je koolborstels?

De meeste apparaten hebben motoren, de meeste motoren hebben koolborstels en het meest voorkomende probleem waardoor een motor stopt met werken, zijn versleten koolborstels. Als je weet hoe je ze moet vervangen, kun je bijna elke motor repareren en makkelijk honderden euro’s besparen. Een motor van een wasmachine kost zo €50 tot €100, terwijl koolborstels slechts €10 kosten.

Koolborstels verwisselen klinkt als iets dat alleen een professionele techneut kan doen, maar het klinkt moeilijker dan het is. Als je een batterij in je rookmelder kunt vervangen, kun je ook een koolborstel vervangen. 

Hier een voorbeeld van een koolborstels:

Rechts is een nieuwe koolborstel, links is een versleten koolborstel. Het lijkt op een versleten gum.

Om ze te vervangen, moet u drie dingen doen. U moet weten welke koolborstels uw motor nodig heeft, dan moet u ze kopen (via Koolborstels.nl) om ze vervolgens te kunnen vervangen.

Hoe vind ik de juiste koolborstels voor mijn apparaat?

Wanneer de borstels vervangen moeten worden, zijn ze versleten en daardoor is het moeilijk om de originele lengte te bepalen. In dit geval kan er het best naar de houder (het vaste gedeelte op de machine) gekeken worden. De koolborstels zijn meestal 2 à 3 mm korter dan de houders. Als de nieuwe te groot zijn, kunnen deze makkelijk op maat gemaakt worden met een vijl of schuurpapiertje. Komt u er niet uit, dan kunt u de volgende opties proberen:

 • Zoek het apparaat in Google en kijk of je de koolborstels voor de specifieke motor daar kunt vinden.
 • Maak gebruik van onze Koolborstel-keuzehulp.
 • Neem contact op met onze klantenservice via mail, telefoon of whatsapp.
 • Je kunt het merk van het apparaat contacteren en ze het voor je op laten zoeken.

10 stappen om koolborstels te vervangen

 1. Trek ALTIJD eerst de stekker uit het stopcontact voordat je eraan werkt.
 2. Draag handschoenen bij het vervangen van wasmachine koolborstels, die kan erg smerig zijn aan de binnenkant.
 3. Bij een wasmachine moet je eerst de achterkant verwijderen, alvorens je de motor kunt loskoppelen. 
 4. Draai de bouten van de motor los om vervolgens met een beetje wiebelen de motor los te trekken. De motor weegt niet veel, dus maak je daar geen zorgen over.
 5. Neem hem mee naar je werkruimte en ga op zoek naar de 2 koolborstels. Op de foto wijs ik naar waar de 2 koolborstels zijn. Je herkent de koolborstels aan de clipjes. 
 6. Trek de elektrische aansluiting uit elkaar met uw vingers of met een punttang. De koolborstel wordt op zijn plaats gehouden door een kleine koperen clip die uit zijn plek moet worden bewogen.
 7. Geef dan een klein beetje ruk om de oude borstel eruit te trekken. Let goed op in welke richting de koolborstel kwam! Het heeft een afgeschuinde rand en de nieuwe moet er op dezelfde manier in gaan als hij eruit kwam. Anders wrijven de borstels op de commutator op de verkeerde manier en zullen ze niet werken.
 8. Nu is het tijd om de nieuwe koolborstel te plaatsen. Plaats de koolborstel in het gat waar je het uit hebt gehaald, en zorg ervoor dat je het op dezelfde manier plaatst. De veer naar beneden drukken kost wat geduld en gehannes, maar blijf gewoon doorgaan en het zal allemaal naar beneden gaan. Steek vervolgens de clip in de sleuf.
 9. Maak de elektrische clip weer vast.
 10. En je bent klaar. Vervang nu de andere koolborstel op exact dezelfde manier.

Van elektrisch gereedschap zijn de koolborstels makkelijker toegankelijk via de behuizing. In sommige gevallen moet de kap van de motor worden verwijderd.

In de volgende video is ook goed te zien hoe makkelijk het vervangen van koolborstels voor een boormachine is:

Lukt het niet om de juiste koolborstels te vinden? Neem gerust contact met ons op, dan helpen we je graag verder!