Wat is de automatische stop in een koolborstel?

Op onze website zijn er koolborstels in twee varianten te vinden. Een mét automatische stop en een zonder automatische stop. Maar wat doet een automatische stop precies? Dat lees je in deze blog!

Wat is een koolborstel ook alweer? Kort gezegd zorgen de koolborstels in een motor voor de geleiding van de elektriciteit. Een koolborstel zit gemonteerd aan het vaste deel van een motor en wordt tegen het draaiende deel (commutator) gedrukt (lees meer over de functie van koolborstels: wat zijn koolborstels?). Hierdoor slijt de koolborstel na verloop van tijd. Als de koolborstels versleten zijn, zullen deze geen contact meer maken met de commutator en zal de machine stoppen met draaien. Maar het kan ook gebeuren dat de machine hierdoor heel erg gaat vonken en de machine beschadigd. Je zal de koolborstels dan zo snel mogelijk moeten vervangen om verdere schade te voorkomen.

Een koolborstel met automatische stop erin, is gemaakt om de motor te beschermen tegen deze onnodige schade. Bij een koolborstel met een automatische stop, zal een kleine veer uitzetten zodat de motor stopt met lopen. Hieronder is de dwarsdoorsnede van een koolborstel met automatische stop te zien:

Zoals je ziet, zit er naast de kabel nog een klein veertje. Dit veertje zal zichzelf naar buiten drukken zodra de koolborstels bijna helemaal versleten is. Op deze manier maakt de koolborstel geen contact meer met de commutator en stopt de machine direct met draaien.

In het volgende voorbeeld is goed te zien wat er in praktijk gebeurd met de koolstofborstel. De bovenste koolborstel is een nieuwe en ongebruikte koolborstel geschikt voor Bosch machines. Daaronder zien we twee dezelfde koolborstels, maar dan versleten.