Koolborstels voor stofzuigers

Koolborstels zijn voor stofzuigers een onmisbaar onderdeel. Door geleiding van elektriciteit dragen de koolborstels bij aan de draaiing van onderdelen in de motor. Dat zorgt ervoor dat de motor de stofzuiger aanzwengelt en het apparaat ook daadwerkelijk stof opzuigt. Is je DeWalt stofzuiger opeens een stuk minder krachtig? Of laten de prestaties van je AEG stofzuiger te wensen over? Vaak kun je het probleem gemakkelijk oplossen met nieuwe koolborstels in je stofzuiger. In ons grote assortiment aan koolborstels kun je voor deze stofzuigers en vele andere merken de juiste set koolborstels vinden.

Wat doen koolborstels in een stofzuiger?

Koolborstels in een stofzuiger geleiden elektriciteit naar de motor van de stofzuiger. Daardoor gaat een onderdeel van de motor draaien en draait het apparaat mee. Koolborstels zijn voor stofzuigers dan ook van essentieel belang. De lengte van de koolborstels in je stofzuiger is zelfs van grote invloed op de levensduur van het apparaat. In het algemeen geldt: hoe langer de koolborstels in de stofzuiger, hoe langer de levensduur. Gelukkig betekent het einde van de koolborstels niet automatisch het einde van de stofzuiger. Maakt je stofzuiger een haperend geluid of stopt de motor met draaien? Vaak is het niet nodig om een nieuwe motor of zelfs een nieuwe stofzuiger aan te schaffen. Het vervangen van de koolborstels in de stofzuiger is in veel gevallen al genoeg om het probleem op te lossen.

Hoe vind ik de juiste koolborstels?

Het vinden van de juiste koolborstels voor je stofzuiger kan met alle maten, nummers en varianten een flinke opgave zijn. Gelukkig kun je in onze webshop eenvoudig op apparaat en merk zoeken, zodat je snel de koolborstels vindt die bij jouw stofzuiger passen.

Daarnaast is het goed om te weten dat koolborstels in een stofzuiger altijd een set van twee zijn. Ze slijten even snel en de koolborstels moeten dus ook op hetzelfde moment worden vervangen. Bij de aanschaf van de nieuwe koolborstels voor je stofzuiger kun je een extra set bestellen. Dan heb je alvast een nieuw paar koolborstels op voorraad voor een volgende opknapbeurt.

Verder zijn het typenummer dat op je apparaat staat en de eigenschappen van de huidige koolborstels van belang bij de zoektocht naar de juiste koolborstels voor je stofzuiger. Met die gegevens kun je namelijk filteren op onze pagina’s en vind je snel de juiste koolborstels voor jouw stofzuiger.

Hoe vervang ik de koolborstels in mijn stofzuiger?

Het vervangen van de koolborstels in een stofzuiger klinkt misschien als een lastige klus. Toch zijn de koolborstels in de meeste gevallen in tien eenvoudige stappen te vervangen en kun je binnen tien minuten weer stofzuigen:

  1. Zoals bij meer technische klusjes geldt ook hier: veiligheid eerst. Haal om te beginnen dus de stekker uit het stopcontact.
  2. Open vervolgens de klep om de zak en het filter eruit te halen. 
  3. Draai dan de schroeven van de beschermkap om de motor los en haal de kap eraf.
  4. Haal de bedrading van de motor los en pak de motor eruit.
  5. In de meeste gevallen verschijnen nu de koolborstels in je stofzuiger. Maak de bedrading los, draai de schroeven van de koolborstels eruit en pak de koolborstels uit de stofzuiger.
  6. Plaats de nieuwe koolborstels in de motor en draai de schroeven weer vast.
  7. Sluit vervolgens ook de bedrading van de koolborstels weer aan. 
  8. Plaats de motor terug in de stofzuiger en sluit ook daarvan de bedrading aan.
  9. Zet daarna de beschermkap terug op de stofzuiger en draai die vast met de schroeven.
  10. Plaats dan het filter en de stofzuigerzak weer in het apparaat. De koolborstels in je stofzuiger zijn vervangen en je kunt weer naar hartenlust stofzuigen! 

Hulp nodig bij koolborstels kiezen?

Werkt je stofzuiger niet meer naar behoren en denk je dat de koolborstels aan vervanging toe zijn? Dan ben je bij Koolborstels.nl aan het juiste adres. Kom je er ondanks, of misschien juist door, het grote aanbod even niet uit? Schakel dan onze keuzehulp in. Onze deskundigen helpen je graag verder in je zoektocht naar de juiste koolborstels voor jouw stofzuiger. Neem voor vragen of opmerking gerust contact met ons op.